Merak ettiklerinizi Arayın :)

2 Aralık 2012 Pazar

İçimdeki Cennete Yolculuk...

İzmir'in yağmurlu bir akşamından herkese selamlar,
Şu aralar  okuduğum kitap,İçimdeki cennete yolculuk...
yazarı Ümit Meriç.
 Cemil Meriç'in kızı olan Ümit Meriç'in kendisiyle yapılan röportajlardan oluşan ve  intaharın eşiğine geldiği bir dönemde seccdeyi keşfedişinin hayatının en önemli olayı olduğunu anlattığı bir kitap..
“O zamana kadar önce anlamanın, sonra inanmanın peşindeydim. Bu kere ise önce inandım, sonra anlamaya başladım. ‘Niye?’ diye sormuyordum artık. ‘Peki’ diyordum ve varlıkla aramdaki perdeler her gün bir parça daha aralanıyor, irfan coğrafyasında okuduklarım, namaz kılarken ve oruç tutarken yaşadıklarım, o zamandan itibaren yazmaya başladığım rüyâlarım, beni bazen sevindiren, bazen keyfimi kaçıran, ama mutlaka karşıma çıkıveren tevafuklarım beni yeni idrâklere taşımaya başlıyordu. Batılı bir eğitimin tezgahından geçmiş olan idrâkimin kalıpları kırılıyordu. Ya da akıl adımlarımın arşınlamaktan âciz kaldığı bir dünyayı, imanımın kanatları sarıp sarmalamaya başlamıştı. Bilmediğim bir irfan dünyasında, henüz cılız olan kanatlarımı, kocaman kocaman açmaya gayret ediyordum. Sorularım, virgüllerim yerlerini noktalara terkediyordu. Eğitimini aldığımı sandığım Batılı bilginin bana az gelen yarı-hakikatlerinden, yaşanan imanın bütün ruhu doyuran ve dolduran mutlak hakikatlerine sefer ediyor, içimdeki cennete adım adım yaklaşıyordum.” 
İçindeki cenneti keşfe çıkan bir bilim ve gönül insanının ruh zenginliklerini, bu kitapta bulacaksınız.

 19 Ağustos 1999.İstanbul Üniversitesinde sosyoloji profesörü olan Ümit Meriç,daha önce hiç düşünmediği halde ani bir kararla başını örtmeye karar verir..

Depremin hemen sonrasında namaz kılıp dua etmek için durduğunda tarifi imkansız bir mahcubiyet hissettiğini söylüyor..

''Son kararı almaya beni iten depremdir,beşer olara aczimi hissettim''diyerek 30 yıllık hocalık kariyerine nokta koymak pahasına tesettür kararı alır.''Önce kul olmalıyım'' der...


Evet ,kültür denizinde yüzmeyi seviyorum,ama irfan sahilinde çıkıp güneşlenmek şartıyla..
Sonra yine deniz ,yine güneş..Sahili selameti bulduktan sonra ufuklara açılmaktan kim korkar...

Başörtüsü yüzünden üniversiteden ayrılmak zorunda kalan Ümir Meriç:''İsteyerek ayrıldım ama bu bu kayıp,benim kazandıklarımın yanında okadar küçük bir kayıptı ki hiç üzerinde düşünmedim bile.
''Başımı niye örttüm? Bu sorunun cevabı son derece basit:Allah'ın emri olduğu için örttüm.Allah'ın bir emrine daha itaat etmek için örttüm.Allah'ı sevdiğim için örttüm.Hiçbir dünyevi mansıp da,benim bu kararımı yeniden gözden geçirmemi gerektirecek kadar büyük yada anlamlı değildir''..

Her şeyiyle mükemmel bir kitap..
İslamiyeti ''moda'' gibi değil,Rabbimizin razı olacağı şekilde yaşamak Ve 
içimizde ki cenneti keşfe çıkıp,ruh zenginliğine ermemiz dileğiyle...

2 yorum:

  1. bu kitabı merak ettim...
    bende okumak istiyorum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tavsiye ederim canım..
      İnsanın içinde neye ''kul'' Olduğunu sorgulamasına neden olan, sonra da Allah'a kul olmanın en şerefli makam olduğunu fark etmesine yardımcı olan bir kitap...

      Sil