Merak ettiklerinizi Arayın :)

14 Mart 2013 Perşembe

Maklube Şöleni :)

Öncelikle  ''maklubenin'' nasıl bir yemek olduğundan biraz bahsedeyim :)
Genellikle arap ülkelerinin tercih ettiği bir yemektir ama Türkler'de çok severek tüketir bu yemeği :)
Örnek olarak  ben :)
Yemeğin adını bilmeyenler başta ''makbule'' diyebiliyor ''maklubeye :)
Özellikle ramazanda çok yapılır bu yemek..hem görsel olarak hem tad olarak harika bir sunumla süslenip insanları kendinden geçiren bir lezzet..
Büyük bir tepsiye ters çevrilerek yerleştirilen  bir yemek.Etrafına damak tadına göre hazırlanmış salata ve yoğurt yerleştirilir..
ben genelde salatada karışık salata taraftarıyım :)
Arama motoruna ''maklube''yazarsanız farklı şekilde yapılmış şekillerinide görebilirsiniz :)

Yapılışını da biraz bahsedeyim ucundan :)
Öncelikle Pilav için pirinçleri 1 saat kadar tuzlu ılık suda bekletiyorsunuz.Kırmızı eti kuş başı doğrayıp doğradığımız etleri  derin bir kapta etler suyunu çekene kadar pişiriyoruz.Sonra  kavurmamızın üzerine tuz,karabiber ekliyoruz..
Diğer taraftan da patateslerimizi  ve patlıcanlarımızı ,havuçlarımızı da kuş başı doğrayıp  kızartıyoruz...(kuş başı doğranması daha ideal oluyor,kavurmanın altında kaldığı için küçük doğranması görüntü açısından daha güzel oluyor )
Bir yandan da pilavımızı hazırlamaya başlıyoruz o arada..
Normal pilav yaptığımız gibi kısık ateşte demlenene kadar pişiriyoruz pilavımzı..
(Tek başına yetiştirmesi çok zor , biraz uğraştırıcı bir yemek o yüzden mutlaka size destek olacak elemanlar bulun kendinize :)
Pilavımız demlenirken,salata malzemelerini (marul,salata,domates,havuç,kara lahana)  yıkayıp doğradıktan sonra salatamızı da hazır hale getiriyoruz..
salataya biz bezelyede katıyoruz daha lezzetli oluyor salata..
Hepsi hazır hale geldikten sonra büyük bir tencereye en alta kavurmamızı yerleştiriyoruz ..
(En altta kavurmamız kalmış oluyor)
onun üzerine kızartmalarımızı döküyoruz..
En üstede demlenmiş pilavımzı yerleştirip şekil olarak iyice düzelttikten sonra tepsimizin ortasına döküyoruz maklubemizi :)
en altta kalan kavurma Allah'ın adaletiyle en üstü süslemiş oluyor böylece :)
Tepsimizin yanlarına hazırladığımız salatayı da yerleştiriyoruz.biraz salata biraz yoğurt bu şekilde süslememizi de bitirmiş oluyoruz ..
Ve ortaya bu sanat eseri çıkıyor :)
 henüz bu tadla tanışmamışsanız çok şey kaçırmışsınızdır demektir :)
bir an önce denemenizi tavsiye ederim :)
kendinize iyi bakın dostlar..


Sevgiyle kalın...

6 yorum:

  1. görüntü çok hoş inşallah tadıda öyledir.daha önce yemediğim bir yemek eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim,
      evet başta görüntü insanı cezbediyor,sonra tadı :)
      Maklubeyi henüz tadmayan ve adını duymayan çok insan var :)
      Denemenizi tavsiye ederim..
      sevgiler..

      Sil
  2. ellerinize sağlık canım...
    bende tatmadım :(
    ama çok merak ediyorum....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler şirinem..
      senin gibi hamarat bir hanım nasıl olur da yapıp tadmaz :)
      vakit bulursan yapıp tadına bak :)

      Sil
  3. Görüntüsü çok güzel eminim tadı da öyledir :)Bloğunu takibe aldım canım bana da beklerim.İstanbuldaki farklı mekan ve lezzetlerle ilgili paylaşım yapıyorum.

    YanıtlaSil